A Szeged-Csanádi Egyházmegye rendszeresen szervez programokat a fiatalok számára. Viszont a koronavírus időszakában ezeket a programokat nem lehetett megvalósítani, ezért elkezdődött a közös gondolkodás, hogy hogyan is tudnánk segíteni a fiatalokat a karantén időszakában. Ez az időszak a családokat anyagilag is megviselte, ezért szerettünk volna valamilyen támogatást nyújtani nekik. A célunk nem az volt, hogy egy újabb adománygyűjtő akciót indítsunk, amelyből már így is számos létezik hazánkban. A fő fókusz azon volt, hogy ez a segítség minél inkább személyes jellegű legyen. Így született meg az “Egy szívvel közösen” ajándékgyűjtés. A cél 100 ajándékcsomag összegyűjtése és eljuttatása volt olyan 6–14 éves gyerekeknek, akik nehéz körülmények között élnek és ünneplik a karácsonyt. Az első 11 ajándékot maguk a papnövendékek ajánlották fel. A gyermekeket a helyi településeken dolgozó hitoktatók ajánlották, így biztosak lehettünk benne, hogy az ajándékok olyan családokhoz kerülnek, akiknek valóban nagy szükségük van rá. Az adventi időszak végére összegyűlt több, mint 120 csomag, melyet a karácsonyt megelőző napokban szállítottuk ki a hitoktatóknak, akik személyesen adták a gyerekeknek.

Az adománygyűjtés sikeres lebonyolítása után felmerült bennünk az igény, hogy az anyagi segítség mellett szeretnénk más jellegű támogatást is nyújtani, személyes élményt adni a fiataloknak. Ennek formájául a nyári tábort választottuk. 2021 nyarára meghirdettük az első Forrás Tábort Zöldfásra. Nagyrészt a megajándékozott gyerekek közül kerültek ki a résztvevők. Az Egyházmegye Lelkigyakorlatos Központjában szervezett eseményen közel harminc hátrányos helyzetű gyermek vett részt. A négynapos tábornak mottója is volt: „Értékes vagy!” E gondolatot járták körül a tábor résztvevői közös beszélgetések és kiscsoportos foglalkozások révén. Mindezek maradandó élményt adtak a résztvevőknek.

A tábor élménye mély nyomot hagyott a gyerekekben, nagyon várták, hogy jövő nyáron újra találkozhassanak. Ezt a nagy várakozást látva szerettünk volna számukra év közben is lehetőséget adni, hogy találkozzanak egymással és feltöltődjenek újabb élményekkel hazatérve. Év közben ősszel és tavasszal szerveztünk számukra egy-egy oratórium délutánt Csanádapácán, ahol a gyerekek tudtak egymással találkozni, játszani, beszélgetni és közösen imádkozni. Ezek az évközi impulzusok megerősítést jelentettek mindenki számára.